Marec - mesiac kníh

V rámci mesiaca kníh prebehlo na našej škole viacero podujatí spojených s knihami a čítaním.

Deň čítania

Celá škola, teda žiaci I. aj II. stupňa sa so všetkými vyučujúcimi zapojila do akcie s názvom Deň čítania. Na každej vyučovacej hodine sa žiaci stretli s knihou v papierovej podobe a čítali z nej témy, ktoré sa dotýkali daného vyučovacieho predmetu.

Stretnutie s pánom Mrkvičkom

25.3.2019 sa stretli žiaci celej školy s pánom Tiborom Hujdičom alias pánom Mrkvičkom, ktorý je propagátorom čítania detí a deťom. Cez dramatizované čítanie v malých skupinkách a predstavovanie kníh inšpiroval našich žiakov k čítaniu a k rozvoju ich kritického myslenia. Aj takýmto spôsobom sa u detí rozvíja čitateľská gramotnosť.

Návšteva Obecnej knižnice v Hrnčiarovciach nad Parnou

V piatok 29.3.2019 strávili žiaci druhého stupňa hodinu literatúry vo vynovených  priestoroch  obecnej knižnice. Tu sa zoznámili s výpožičným poriadkom, pozreli si  ponuku kníh a mnohí zo žiakov sa do knižnice aj prihlásili. Žiaci ôsmeho ročníka dôstojne predniesli báseň Mor ho!, šiestaci vyhľadali niekoľkých autorov a kníh bájok, piataci si prečítali viacero povestí.

Burza kníh

Pod heslom „Toto som prečítal, a preto to odporúčam“ sme tento rok spustili pilotný projekt Burza kníh. Počas celého mesiaca žiaci prinášali knihy, ktoré pre nich niečo znamenali, no zároveň chceli umožniť prežiť čitateľský zážitok aj svojim spolužiakom. Takto sa nazbieralo dostatok kníh, ktoré boli žiakom ponúknuté na knižnej burze.

Knihy boli postupne vystavené vo vestibule školy na farebných paletách, ktoré vlastnoručne obrúsili a namaľovali samotní žiaci.

Literárna súťaž

Čítanie súvisí aj s písaním, a preto sme vyhlásili literárnu súťaž s názvom Kniha v mojom živote. Víťazi tejto súťaže budú slávnostne vyhlásení na konci školského roka.

Deň detskej knihy v Divadle Jána Palárika v Trnave

Žiaci šiesteho ročníka sa zúčastnili  dňa 9.4.2019 na slávnostnom otvorení celoslovenského festivalu Deň detskej knihy v Divadle Jána Palárika v Trnave. Na otvorení podujatia boli prítomní viacerí ocenení spisovatelia a ilustrátori detských kníh. Na začiatku zazneli príhovory významných osobností z oblasti kultúry a detskej literatúry. Za žiakov sa prihovorila žiačka našej školy zo VI. ročníka – Mária Valentová.

Mgr. Eva Milučká, Mgr. Alena Susková